Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Makaron z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Błyskawiczne danie obiadowe dla zapracowanych, czy nie lubiących stać długo "przy garach". Osobiście lubię przygotowywać takie dania w środku tygodnia, kiedy na gotowanie czasu brak, a chce się zjeść coś smacznego i sycącego na obiad.

Makaron z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym

Składniki:

Makaron z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym

 

  • 300 g ugotowanego makaronu (u mnie bezglutenowy)
  • 1 cebula
  • 1 kula mozzarelli
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 400 g mrożonej włoszczyzny w paskach
  • 0,5 l przecieru pomidorowo-paprykowego (użyłam domowego) lub ajvaru
  • po 1 łyżeczce: papryki słodkiej, oregano, czosnku granulowanego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym
1. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju na rumiano. Wrzucić mięso doprawione czosnkiem i słodką papryką i przesmażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając.

2. Wrzucić mrożone warzywa, smaży kolejne pięć minut mieszając.

3. Wlać przecier i dusić około 10 minut.

4. Dodać startą na dużych oczkach mozzarellę i doprawić solą i pieprzem według uznania. Wymieszać, jeszcze chwilę podgotować. Sosem polać makaron i podawać. Życzę smacznego!