Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 659]

Mielone w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych przygotuj kotlety w pysznym aromatycznym sosie grzybowym. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

Mielone w sosie grzybowym

Składniki:

Mielone w sosie grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Mielone w sosie grzybowym

I

Mielone w sosie grzybowym
Przygotowanie miesa miele onego oraz pozostałych składników na przygotowanie kotletów mielonych. Następnie smażenie na rozgrzanym oleju.

1.Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, paprykę ostrą, sól, Następnie dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, wlewam śmietanę i wszystko dokładnie wyrabiam. Z masy mięsnej formuję okrągłe kotlety, smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.

II

Mielone w sosie grzybowym
Przygotowanie sosu grzybowego z pieczarek oraz grzybów.

Na drugiej patelni smażę na rozgrzanym oleju obraną, drobno pokrojoną cebulę. Dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Następnie dodaję namoczone wcześniej grzyby suszone i pokrojone dowolnie ogórki kiszone. Podlewam wodą, dodaję ketchup, chili i gotuję przez 10 minut. Po tym czasie zagęszczam sos mąką pszenną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i łączę z kotletami.

III

Gotowe.
Smacznego.