Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Spaghetti z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Spaghetti z mięsem i warzywami to łatwe do przygotowania, smaczne, aromatyczne i bardzo sycące danie.

Spaghetti z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Spaghetti z mięsem i warzywami

 

  • 25 dag makaronu spaghetti
  • 25-30 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 1 cebula
  • 20 dag mieszanki warzyw
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • 5 dag żółtego startego sera
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Spaghetti z mięsem i warzywami
Mieszankę warzyw wsypać do wrzącej wody, blanszować. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać mielone mięso, odrobinę soli i pieprzu, podsmażyć. Wsypać osączone warzywa, wlać 2-3 łyżki bulionu lub wody, dusić około 10 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, zioła, wymieszać i smażyć przez kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Wyłożyć na talerze, na wierzch włożyć porcję mięsa z warzywami i sosem, posypać startym żółtym serem.
Spaghetti z mięsem i warzywami
Warzywną mieszankę wsypać do do wrzącej wody i blanszować kilka minut.
Spaghetti z mięsem i warzywami
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać mielone mięso.
Spaghetti z mięsem i warzywami
Do podsmażonego mięsa wsypać osączone, blanszowane warzywa.
Spaghetti z mięsem i warzywami
Dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe składniki, smażyć przez kilka minut.
Spaghetti z mięsem i warzywami
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.