Sposób przygotowania:
Żołądkowe drobiowe flaczki
Żołądki kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków, opłukać, wsypać do szybkowara, zalać wodą i zagotować. Wodę wylać i jeszcze raz powtórzyć: zagotować, wylać. Teraz wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować 45 minut, wystudzone wylać na durszlak postawionym na garnku, żołądki kroję szybko nożyczkami na paseczki.
W garnku na oleju podsmażyć cebulę, startą marchew na złocisty kolor z 8 minut co jakiś czas zmieszać.
Do cebuli dodać pokrojone żołądki, wsypać przyprawę do żołądków, majeranek, wlać wywar z żołądków, gotować z 15 minut.
Na patelnię z olejem wsypać mąkę pszenną, mieszać na jasno złoty kolor, od razu wlać do flaczków, wymieszać i zdjąć z ognia.
Po zasyczeniu pary gotować 45 minut, wystudzone wylać na durszlak postawionym na garnku, żołądki kroję szybko nożyczkami na paseczki.
W garnku na oleju podsmażyć cebulę, startą marchew na złocisty kolor z 8 minut co jakiś czas zmieszać.
Do cebuli dodać pokrojone żołądki, wsypać przyprawę do żołądków, majeranek, wlać wywar z żołądków, gotować z 15 minut.
Na patelnię z olejem wsypać mąkę pszenną, mieszać na jasno złoty kolor, od razu wlać do flaczków, wymieszać i zdjąć z ognia.