ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Żołądkowe drobiowe flaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, delikatniejsze flaczki z żołądków drobiowych. Gotuję żołądki w szybkowarze i są szybko miękkie.

Żołądkowe drobiowe flaczki Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Żołądkowe drobiowe flaczki

 

 

  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • cebula 1 sztuka,
  • marchew 2 sztuki,
  • przyprawa do flaków 1 opakowanie,
  • majeranek 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Żołądkowe drobiowe flaczki
Żołądki kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków, opłukać, wsypać do szybkowara, zalać wodą i zagotować. Wodę wylać i jeszcze raz powtórzyć: zagotować, wylać. Teraz wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar.

Po zasyczeniu pary gotować 45 minut, wystudzone wylać na durszlak postawionym na garnku, żołądki kroję szybko nożyczkami na paseczki.

W garnku na oleju podsmażyć cebulę, startą marchew na złocisty kolor z 8 minut co jakiś czas zmieszać.

Do cebuli dodać pokrojone żołądki, wsypać przyprawę do żołądków, majeranek, wlać wywar z żołądków, gotować z 15 minut.

Na patelnię z olejem wsypać mąkę pszenną, mieszać na jasno złoty kolor, od razu wlać do flaczków, wymieszać i zdjąć z ognia.
Żołądkowe drobiowe flaczki
wodę zagotować i wylać, 2x powtórzyć, potem jest lepszy smak i zapach.
Żołądkowe drobiowe flaczki
Zołądki kroję nożyczkami, dobry i szybki sposób.
Żołądkowe drobiowe flaczki
Można też dodać włoszczyznę zamiast samej marchewki.
Żołądkowe drobiowe flaczki
Przyprawa do flaków lub samemu dodać przyprawy.
Żołądkowe drobiowe flaczki
Żołądkowe drobiowe flaczki
Żołądkowe drobiowe flaczki
Żołądkowe drobiowe flaczki