Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Rolada ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada wygląda obłędnie a jej smak rozpływa się w ustach może królować na świątecznym stole, na niedzielnym obiedzie jako dodatek do mięsa.

Rolada ziemniaczana

Składniki:

Rolada ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Rolada ziemniaczana

I

Rolada ziemniaczana
Przygotowanie warzyw, marchi, ziemniaków, cebuli do masy ziemniaczanej.

1. Ziemniaki, marchew oraz cebulę obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do miski, wbijam jajka, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dodaję posiekany drobno szczypiorek. Dokładnie mieszam i wykładam połowę masy ziemniaczanej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

II

Rolada ziemniaczana
Przygotowanie następnych warstw, smarujemy serkiem i układamy szynkę.

2. Masę smaruję połową serka, następnie układam szynkę i rozsmarowuję pozostały serek.

III

Rolada ziemniaczana
Układanie ostatnich warstw, pozostała warstwa ziemniaków oraz ser.

3. Ponownie wykładam pozostałą masę ziemniaczaną i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach,
4. Piekę w rozgrzanym piekarniku 60 minut w 180°C.

IV

5. Gotowe.
6. Smacznego.