2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Jesienny kociołek pyszności

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepsze co można zrobić w chłodny deszczowy dzień to zaszyć się w kuchni i gotować . Na grządkach i starganach dumnie pyszni się dynia. To znak ze jesień rozgościła się na dobre. W takim połączeniu zimno nam nie straszne!

Jesienny kociołek pyszności Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jesienny kociołek pyszności

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego
  • 4 szalotki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 kolorowe papryki
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 40 dag dyni
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 -4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 3-4 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól himalajska do smaku
  • Pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Jesienny kociołek pyszności

ETAP 1:

Jesienny kociołek pyszności
mięso kroję podduszam z szalotką na oliwie

Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotuję prawie do miękkości, odcedzam na durszlaku.


Umyte mięso kroję w grubą kostkę, obrane szalotki kroję na ćwiartki, obrany czosnek przeciskam przez praskę.


W garnku rozgrzewam olej, dodaję pokrojone mięso, cebulę i czosnek, doprawiam przyprawą do mięs, wrzucam liść laurowy i podduszam pod przykryciem 10 minut, następnie dodaję resztę przypraw, doprawiam solą do smaku, wlewam bulion i gotuję około 1 godziny.

ETAP 2:

Jesienny kociołek pyszności
paprykę i dynię obieram kroję w grubą kostkę

Dynię obieram ze skóry kroję w grubą kostkę tak samo paprykę chili zostawiam na sam koniec.

ETAP 3:

Jesienny kociołek pyszności
dodaję do podgotowanego mięsa warzywa gotuję dalej

Do na wpół miękkiego mięsa dodaję pokrojone warzywa z marchewką paprykę-bez chili, osączoną ugotowaną fasolę, wlewam przecier pomidorowy i gotuję razem około 30 minut.

ETAP 4:

Jesienny kociołek pyszności
na sam koniec gulasz doprawiam do smaku ziołamii solą podaję gorący

Na sam koniec doprawiam do smaku wg uznania, dodaję pokrojoną chili jeśli ktoś lubi ostre! jeśli nie to tylko posypuję gulasz natką i od razu podaję. Doskonale smakuje z pieczywem. Smacznego!