SUPERPRZEPIS

Makaron z pieczarami i pomarańczą

  • 2
  • Ela Dz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Makaron z pieczarami i pomarańczą Więcej zdjęć (4)

Połączenie smakowe może wydawać się szalone, a jednak to tylko pozory. Efektem jest smaczne, lekkie , aromatyczne danie dla zapracowanych.

Składniki:

Makaron z pieczarami i pomarańczą

 

Sposób przygotowania:

Makaron z pieczarami i pomarańczą
Pomarańczę szorujemy pod bieżącą wodę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i obsmażamy na maśle aż się zarumienią. Gdy odparuje z nich cała woda, a one nabiorą kolorku dodajemy pieprz, smażoną cebulę, łyżkę otartej skórki z pomarańczy i sok z całego owocu. Solimy ale bardzo lekko. Makaron gotujemy tak w 50% do miękkości i wprost z wody przerzucamy na patelnię. Woda spłynie na dno, odmoczy wszystkie smaki, a te z kolei pokryją makaron tworząc swojego rodzaj sos. Podduszamy tak jeszcze wszystko razem ze 2 min i gotowe. Jeśli ktoś lubi może posypać natką pietruszki.
Makaron z pieczarami i pomarańczą
Pieczarki obsmażamy na maśle aż się zarumienią.
Makaron z pieczarami i pomarańczą
Dodajemy smażoną cebulę która nie tylko skraca czas przygotowania, ale i świetnie chrupie podczas jedzenia.
Makaron z pieczarami i pomarańczą
Makaron wprost z wody wrzucamy na patelnię.

Tagi:

makaron