Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makaron z piekarnika z pomidorami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i proste w wykonaniu danie. Przygotowujemy składniki, wrzucamy do formy do zapiekania i danie robi się samo. Duża porcja, więc jest podzielne i sycące. Polecam.

Makaron z piekarnika z pomidorami i pieczarkami

Składniki:

Makaron z piekarnika z pomidorami i pieczarkami

Składniki:

  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag pieczarek
  • sól do smaku
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • papryka słodka mielona według uznania
  • papryka ostra mielona według uznania

Sposób przygotowania:

Makaron z piekarnika z pomidorami i pieczarkami
1. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

2. W dużym naczyniu do zapiekania układamy makaron, następnie polewamy go oliwą, wrzucamy pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek i polewamy pomidorami z puszki. Całość dusimy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do miękkości ( około 30-35 minut ), od czasu do czasu podlewamy gorącą wodą i mieszamy.

3. Gdy składniki będą miękkie odparowujemy nadmiar wody i przyprawiamy do smaku solą i ziołami.

4. Podajemy od razu po przygotowaniu gorące. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 6 osób.

Czosnek można przecisnąć przez praskę.