Sposób przygotowania:
Makaron z pietruszkowym pesto
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. W czasie kiedy gotuje się makaron prażymy orzechy na suchej patelni. Natkę myjemy i osuszamy. Odrywamy łodyżki i zostawiamy same listki. Czosnek obieramy z łupinek, kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia Blendujemy orzechy z natką pietruszki, czosnkiem i oliwą. Pesto powinno mieć półpłynną konsystencję. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Makaron mieszamy z pesto. Całość posypujemy płatkami papryki.
karola25
daro
kloruś
Odrzucamy duże łodyżki (te za które trzymamy pęczek ;) ) Mnie nigdy nie udaje się zblendować łodyżek na gładko, tak żeby były niewyczuwalne. Oczywiście jeśli komuś to nie przeszkadza można zostawić łodyżki ;)