Sposób przygotowania:
Wstążki z pietruszkowym pesto i piersią z kurczaka
Wstawiamy wodę na makaron. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Ma się lekko zarumienić (będzie ładnie pachnieć) i przesypujemy na talerz aby ostygł. Pierś myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Smażymy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka z gotującą się osoloną wodą wkładamy makaron i i gotujemy al dente. W tym czasie przygotowujemy pesto. Pietruszkę płuczemy i obrywamy dolną część gałązek. Wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy obrany i pokrojony w ćwiartki czosnek. Dodajemy sok z cytryny. Wsypujemy słonecznik i wlewamy olej. Całość miksujemy blenderem na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odlewamy makaron ale nie przelewamy go zimną wodą! Przekładamy go na patelnię z usmażonym mięsem i dodajemy pesto. Całość mieszamy lekko podgrzewając. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego .