Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Makaron z słodko- ostrą wieprzowiną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pełnoziarnisty makaron z słodko- ostrymi dodatkami.

Makaron z słodko- ostrą wieprzowiną. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z słodko- ostrą wieprzowiną.

 

  • 0,5 kg chudego mięsa z szynki wieprzowej
  • 0,5 kg cukinii
  • 0,5 kg makaronu pełnoziarnistego wstążki
  • około 2 łyżek cukru
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • pół pora- biała część
  • łyżka świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Makaron z słodko- ostrą wieprzowiną.
Wieprzowinę koimy w kostkę 2 x 2 cm i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Podpieczone mięso posypujemy pieprzem cayenne i podlewamy wodą aby zmiękło. Cukinię obieramy i kroimy w taką samą kostkę. Następnie zasypujemy cukrem, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości( ma się nie rozlecieć). Pod koniec doprawiamy cynamonem i sokiem z cytryny. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Do miękkiego mięsa przekładamy cukinię razem z całą zawartością garnka. Dodajemy pokrojonego w pół plastry pora. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. nakładając na talerze posypujemy świeżą bazylią.
Makaron z słodko- ostrą wieprzowiną.
Chudą wieprzowinę kroimy w kostkę, a następnie podpiekamy na oleju.
Makaron z słodko- ostrą wieprzowiną.
Cukinii może wydawać się dużo, ale podczas obróbki woda odparuje i będzie akurat.
Makaron z słodko- ostrą wieprzowiną.
Pełnoziarnisty makaron nie tylko jest zdrowszy. ale i na dłużej syci.
Makaron z słodko- ostrą wieprzowiną.
Do mięsa i cukinii wrzucamy ugotowany makaron.