Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Makaron z soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To danie jest miłą odmianą dla osób które bardzo lubią spagetti z sosem pomidorowym, a także kolejnym pomysłem na szybki i tani obiad.

Makaron z soczewicą

Składniki:

Makaron z soczewicą

 

  • 200g makaronu penne (pióra)
  • 200g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • olej
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Makaron z soczewicą
Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, a następnie wrzuć do niej obrany i posiekany czosnek. Do naczynia z usmażoną cebulą i czosnkiem dodaj ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając solą, pieprzem i oregano. Do soczewicy w sosie pomidorowym dodaj ugotowany makaron i jeszcze raz wymieszaj.