slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pierś indyka w sosie grzybowym z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne makaron z delikatny sosem grzybowo-mięsnym. Takie połączenie jest niezwykle pyszne i sycące.

Pierś indyka w sosie grzybowym z makaronem

Składniki:

Pierś indyka w sosie grzybowym z makaronem

 

  • 300 g piersi z indyka
  • 300 g grzybów leśnych
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 400 g makaronu długiego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś indyka w sosie grzybowym z makaronem
Grzyby oczyszczamy, kroimy i podgotowujemy w wodzie przez ok. 5 min. Następnie przelewamy przez sitko i studzimy.

Pierś z indyka myjemy i kroimy w kostkę a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy pierś z indyka i smażymy je przez około 5 minut do zrumienienia.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy grzyby. Smażymy je przez ok. 5 min, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Dodajemy do grzybów śmietankę i gotujemy je na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

Podsmażonego indyka dodajemy do grzybów i jeszcze przez chwilę smażymy razem.

Jeśli trzeba to jeszcze przyprawiamy solą i pieprzem.

Na talerze wykładamy gorący makaron i sos grzybowy z indykiem. Smacznego.