Sposób przygotowania:
Pulpety duszone w marchewce i porzeETAP 1:
Mięso zmielić z połową cebuli. Dodać jajko, majonez, przyprawę włoską, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz do smaku. Wymieszać ręką na jednolitą masę mięsną. Formować nieduże pulpety i obtaczać je w mące owsianej. Obsmażyć na oleju.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Resztę cebuli drobno pokroić. Warzywa przesmażyć w garnku na maśle. Dodać do nich obsmażone pulpety.
Dolać tyle wody aby pulpety lekko wystawały. Dodać listek, ziele, pieprz ziarnisty i sól do smaku. Zagotować. Dodać koncentrat wymieszany z ketchupem.
Dusić ok. 30-40 minut. Podawać n. z ryżem.