WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pulpety duszone w marchewce i porze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne pulpety wieprzowe ze schabu, duszone w lekko pomidorowym sosie z marchewką i porem. Idealne na obiad dla całej rodziny.

Pulpety duszone w marchewce i porze Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pulpety duszone w marchewce i porze

 

  • ok. 600g schabu wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • ok. 100ml zimnego mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka owsiana do panierowania pulpetów
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • listek laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego
  • kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu z cukinii (można dać zwykły lub pominąć)

Sposób przygotowania:

Pulpety duszone w marchewce i porze

ETAP 1:

Mięso zmielić z połową cebuli. Dodać jajko, majonez, przyprawę włoską, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz do smaku. Wymieszać ręką na jednolitą masę mięsną. Formować nieduże pulpety i obtaczać je w mące owsianej. Obsmażyć na oleju.

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Resztę cebuli drobno pokroić. Warzywa przesmażyć w garnku na maśle. Dodać do nich obsmażone pulpety.

Dolać tyle wody aby pulpety lekko wystawały. Dodać listek, ziele, pieprz ziarnisty i sól do smaku. Zagotować. Dodać koncentrat wymieszany z ketchupem.

Dusić ok. 30-40 minut. Podawać n. z ryżem.

Pulpety duszone w marchewce i porze
Pulpety po uduszeniu z warzywami w sosie w garnku
Pulpety duszone w marchewce i porze
Obsmażone pulpety przełożone do warzyw do garnka
Pulpety duszone w marchewce i porze
Opanierowane pulpeciki ułożone na patelni.
Pulpety duszone w marchewce i porze
Przesmażone na maśle w garnku warywa: marchewka i por
Pulpety duszone w marchewce i porze
Wyrobiona masa mięsna na pulpety