Sposób przygotowania:
Makaron z sosem grzybowymMakaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, do którego można dodać 1 łyżkę oleju roślinnego. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Przygotować sos grzybowy. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić. Na maśle podsmażyć grzyby razem z posiekaną cebulką, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć. Wlać zimny bulion grzybowy z dokładnie rozprowadzoną w nim mąką, zagotować. Doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Do gotowego sosu dodać ugotowany makaron, podgrzać, wymieszać, wyłożyć na półmisek. Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki. Wzbogacić smak dania można posypując makaron parmezanem albo zwykłym żółtym serem.