cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Makaron z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

makaron z sosem

Makaron z sosem grzybowym

Składniki:

Makaron z sosem grzybowym

 

  • 400 g makaronu,
  • 300 g grzybów (mogą być pieczarki),
  • 2 cebulę,
  • 1 szklanka bulionu grzybowego,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • ½ kostki masła,
  • olej roślinny,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem grzybowym

Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, do którego można dodać 1 łyżkę oleju roślinnego. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Przygotować sos grzybowy. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić. Na maśle podsmażyć grzyby razem z posiekaną cebulką, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć. Wlać  zimny bulion grzybowy z dokładnie rozprowadzoną w nim mąką, zagotować. Doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. Gotować na  bardzo małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Do gotowego sosu dodać ugotowany makaron, podgrzać, wymieszać, wyłożyć na półmisek. Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki. Wzbogacić smak dania można posypując makaron parmezanem albo zwykłym żółtym serem.


Tagi:

makaron grzyby