anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Makaron z sosem i wędzonym łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prostota składników i wykonania, to pomysł na ekspresowy obiad lub kolację.

Makaron z sosem i wędzonym łososiem

Składniki:

Makaron z sosem i wędzonym łososiem

 

  • łosoś wędzony 300 g
  • cebula posiekana 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • serek mascarpone 100 g
  • ser feta 100 g
  • śmietana 50 g
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypiorek posiekany ½ szk.
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • makaron 300 g

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem i wędzonym łososiem
Cebulę kroję drobniutko i razem z czosnkiem duszę przez chwilę na dwóch łyżkach oliwy. Następnie dodaję serek mascarpone, ser feta i śmietanę kremówkę, energicznie mieszam, aby składniki dokładnie się połączyły i podgrzały. Płaty wędzonego łososia kroję na mniejsze kawałki, trochę zostawiam do dekoracji, a pozostałą część przekładam na patelnię. Dodaję świeżo mielonym pieprz, posiekany szczypiorek i całość delikatnie mieszam. W osolonej wodzie gotuję makaron według wskazówek na opakowaniu, mieszam z sosem serowo-łososiowym. Dekoruję wcześniej odłożonym łososiem i posiekanym szczypiorkiem. Jeśli sos jest za gęsty dodaję trochę wody z gotowania makaronu lub śmietany. Ja sosu nie solę, bo wędzony łosoś i ser feta są dla mnie wystarczająco słone.