Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Makaron z sosem pieczarkowym z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo łatwe, szybkie danie z makaronu z dodatkiem sosu z pieczarek, tuńczyka z puszki, czosnku i śmietany.

Makaron z sosem pieczarkowym z tuńczykiem

Składniki:

Makaron z sosem pieczarkowym z tuńczykiem

 

  • 50 dag makaronu w kształcie falbanek
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dag tuńczyka z puszki w kawałkach w sosie własnym
  • 150 ml śmietany
  • sok z 1 cytryny
  • 1 /2 pęczka szczypiorku
  • 5 dag masła
  • vegeta,sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pieczarkowym z tuńczykiem
Pieczarki umyć, osuszyć,pokroić a plasterki. Cebulę i czosnek obrać. Pokroić razem w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzać masło, dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić.

Do cebuli dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, posypać vegetą do smaku i smażyć razem ok.8 min.

Następnie dodać rozmieszaną śmietanę, zagotować mieszając. Następnie dodajemy odcedzonego tuńczyka z puszki.

Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny,pieprzem. Chwileczkę razem gotujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

Ciepły makaron podajemy polany ciepłym sosem. Wierzch dania posypujemy posiekanym szczypiorkiem.