SUPERPRZEPIS

Pulpeciki w muszlach z sosem pieczarkowym

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Pulpeciki w muszlach z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Malutkie pulpeciki w kolorowych muszlach makaronowych polane delikatnym sosem pieczarkowym. Zasmakują nawet wybrednym smakoszom.

Składniki:

Pulpeciki w muszlach z sosem pieczarkowym

 

  • Pulpeciki:
  • 60-70 dag mięsa ( u mnie z indyka)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli prowansalskiej
  • pół łyżeczki imbiru
  • sól morska i pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w muszlach z sosem pieczarkowym
Najpierw przygotowuje masę na pulpety. Mięso myję, dzielę na kawałki i mielę. Dodaję jajko, przyprawy i dokładnie wyrabiam ręką. Odkładam.

Makaron gotuję al.’dente, odcedzam i rozkładam na talerzu, każda muszla osobno, aby się nie sklejały. Zabieram się za sos. Pieczarki czyszczę i obieram, zagotowuję następnie odcedzam. Przekładam na rozgrzane masło i duszę aż odparuje z nich woda, często mieszam aby się nie przypaliły. Następnie podlewam wodą, dodaję przyprawy i gotuję jakieś 20 minut.

Z masy mięsnej formuję małe pulpeciki, i wkładam je na gotujący się wywar , gotuję około 15 minut na bardzo małym ogniu. Po ugotowaniu wykładam je na miskę, a sos zagęszczam jogurtem wymieszanym ze skrobią.

Na talerzu układam makaron, do każdej muszli daję po pulpeciku i polewam sosem.

Doskonale smakują w towarzystwie warzyw gotowanych na parze.
Pulpeciki w muszlach z sosem pieczarkowym
Zabieram się za sos. Pieczarki czyszczę i obieram, zagotowuję następnie odcedzam.
Pulpeciki w muszlach z sosem pieczarkowym
Z masy mięsnej formuję małe pulpeciki, i wkładam je na gotujący się wywar , gotuję około 15 minut na bardzo małym ogniu.