SUPERPRZEPIS

Sajgonki po polsku z sosem pieczarkowym

  • 5
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Sajgonki po polsku z sosem pieczarkowym

Polskie sajgonki z ukrytym w środku makaronem świderkiem i z sosem pieczarkowym to moja propozycja na dzisiejszy obiad.

Składniki:

Sajgonki po polsku z sosem pieczarkowym

 

  • Sajgonki:

 

  • 20 sztuk dużych makaronów świderek
  • 150g pieczarek
  • 300g mielonej piersi z kurczaka
  • 1/2 dużej papryki czerwonej świeżej
  • 1/2 dużej papryki zielonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu
  • 12 płatów papieru ryżowego
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

 

  • Sos pieczarkowy:

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki po polsku z sosem pieczarkowym

Przygotowanie makaronu

Sajgonki: Makaron wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem oleju. Mieszamy i wyciągamy po 5 minutach. Przelewamy obficie zimną wodą i pozostawiamy do obeschnięcia.

Farsz

Sajgonki po polsku z sosem pieczarkowym
Sajgonki schładzamy w lodówce przed owijaniem

Pieczarki, paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno siekamy, np przy pomocy rozdrabniacza. Dorzucamy do mięsa mielonego i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Przygotowanym farszem obtaczamy dokładnie każdy świderek. Odkładamy na posypaną mąką deseczkę i schładzamy w lodówce.

Owijanie

Sajgonki po polsku z sosem pieczarkowym
Każdą sajgonkę owijamy w przygotowany wcześniej papier ryżowy

Papier ryżowy namaczamy wedle instrukcji na opakowaniu. Na miękki nakładamy po jednej sztuce obtoczonego makaronu i zwijamy jak gołąbki. Wykorzystujemy 12 sztuk papieru ryżowego (jedno opakowanie), a pozostałe "roladki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Jedne i drugie smażymy na złoty kolor na oleju. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik.

Sos pieczarkowy:

Sajgonki po polsku z sosem pieczarkowym
Z podanych składników przygotowujemy sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy: 350g pieczarek kroimy w pół talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Dusimy na małym ogniu ok 30 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy śmietanę i mieszamy do pozbycia się grudek. Dodajemy ok 50 ml wywaru z pieczarek. Mieszamy i dodajemy do sosu. 150g pieczarek siekamy w pół talarki i przekładamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Rumienimy często mieszając. Sos doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną pietruszkę oraz pieczarki z cebulką.