dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Makaron z sosem pomidorowo-selerowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sos sporządzony z pomidorów, selera, cebuli i marchewki. Podany z ulubionym makaronem. W mojej wersji z kokardkami, które uwielbia cała moja rodzina.

Makaron z sosem pomidorowo-selerowym

Składniki:

Makaron z sosem pomidorowo-selerowym

 

  • 40 dag makaronu
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 1 łyż koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • tymianek

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pomidorowo-selerowym

Przygotowanie składników

Makaron z sosem pomidorowo-selerowym
Oczyszczone warzywa kroimy w drobno kosteczkę.

Seler i marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.

Wstępne rzygotowanie sosu

Makaron z sosem pomidorowo-selerowym
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy koncntrat pomidorowy.

W rondlu rozgrzewamy 2 łyż oliwy. Dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy około 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek, marchew i seler. Chwilę smażymy.

Przygotowanie dania

Makaron z sosem pomidorowo-selerowym
Wszystkie warzywa dusimy do miękkości i doprawiamy do smaku.

Do rondla z warzywami dodajemy pomidory oraz sól, cukier, pieprz do smaku. Dodajemy szczyptę tymianku. Dusimy do miękkości. Międzyczasie dolewamy odrobinę wody z gotowania makaronu. Ugotowany makaron w osolonej wodzie podajemy z sosem.
Smacznego!


Tagi:

makaron seler