Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Makaron z sosem śmietanowymi boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie danie z makaronem i białym sosoem

Makaron z sosem śmietanowymi boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron z sosem śmietanowymi boczkiem

 

  • makaron wstążki szerokie - Lubella ok 200g
  • 200g śmietanki słodkiej
  • łyżka masła
  • pieprz biały
  • sól
  • szklanka mleka
  • serek topiony emmentaler ok 100g
  • kawałek boczku ok 150g
  • suszony koperek

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem śmietanowymi boczkiem
Makaron gotuję do miękkości wg instrukcji na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. W tym czasie łączę mleko ze śmietanką w garnuszku i mieszam na małym ogniu. Dodaję serek topiony i masło i rozpuszczam aż składniki się ładnie połączą. Następnie całość przyprawiam do smaku. Ja lubię tutaj użyć pieprzu białego, suszonego koperku i soli. Boczuś kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni i następnie dorzucam do garnuszka z sosem. Całość lekko podgotowuję cały czas mieszając. Ugotowany makaron odcedzam i wykładam na talerz, na to wylewam sos i posypuję jeszcze dodatkowo suszonym koperkiem.
Makaron z sosem śmietanowymi boczkiem
makaron gotuję do miękkości, w osolonej wodzie

Tagi:

makaron