mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Makaron z sosem truskawkowym i chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne, oryginalne danie makaronowe z sosem truskawkowym o pikantnej nucie chili i octu balsamicznego.

Makaron z sosem truskawkowym i chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z sosem truskawkowym i chili

 

  • 400 – 500 g makaronu (np. penne)
  • 4 szklanki truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 mała papryczka chili (bez nasion, drobno pokrojona)
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki gęstego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 4 łyżki parmezanu (starty)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem truskawkowym i chili
Truskawki myję, usuwam szypułki, miksuję w blenderze. Na patelni rozgrzewam połowę masła i smażę papryczkę chili aż zmięknie. Do papryczki dodaję zmiksowane truskawki i doprowadzam do wrzenia. Gotuję całość kilka minut na niewielkim ogniu. Do sosu truskawkowego wlewam śmietankę, wsypuję ciemne kakao, sól, pieprz oraz wlewam ocet balsamiczny. Gotuję jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu. Pod koniec dodaję starty parmezan. Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente. Odcedzam makaron i mieszam z pozostałym masłem. Makaron wykładam na talerze, polewam sosem truskawkowym. Na koniec dekoruję świeżą miętą i bazylią.
Makaron z sosem truskawkowym i chili
Truskawki myję, usuwam szypułki, smażę na patelni
Makaron z sosem truskawkowym i chili
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente
Makaron z sosem truskawkowym i chili
Do sosu truskawkowego dodaję przyprawy i kakao
Makaron z sosem truskawkowym i chili
Ugotowany makaron wykładam na talerze, na wierzch sos truskawkowy

Tagi:

makaron beza bezy