Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Makaron z sosem wątróbkowym

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo szybkie, smaczne i zdrowe danie - gdy czasu mało a trzeba coś przygotować na już

Makaron z sosem wątróbkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z sosem wątróbkowym

 

  • 6 wątróbek z indyka

 

  • 2 łyżki masła klarowanego

 

  • 2 niezbyt duże cebule

 

 

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

  • do smaku: sól, cukier, przyprawa `ognista mieszanka`, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

 

  • 250 g makaronu pełnoziarnistego

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem wątróbkowym
Nastawiłam garnek z wodą na makaron. Zanim woda się zagotowała obrałam cebule i pokroiłam je w cienkie półplasterki, wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z masłem, zeszkliłam. Dodałam oczyszczone i pokrojone w kostkę wątróbki, smażyłam chwilę razem mieszając aż wątróbka ścięła się z wierzchu. Dodałam pomidory i po troszku przypraw, razem smażyłam kilka minut. A w między czasie już gotował się makaron wrzucony do osolonego wrzątku. Sos zgęstniał a pomidory lekko się rozpadły więc doprawiłam go jeszcze do smaku i dodałam natkę pietruszki. Odcedziłam makaron, przełożyłam porcje klusek na talerze, polałam sosem. Szybko i pysznie - sami spróbujcie :)
Makaron z sosem wątróbkowym
obrałam cebule i pokroiłam je w cienkie półplasterki, wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z masłem, zeszkliłam.
Makaron z sosem wątróbkowym
Sos zgęstniał a pomidory lekko się rozpadły więc doprawiłam go jeszcze do smaku i dodałam natkę pietruszki.