Sposób przygotowania:
Makaron z suszonymi pomidorami i szynką
Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę. Obie śmietany temperatury pokojowej wymieszać ze sobą. Cały czas mieszając na małym ogniu, dolewać podgrzaną śmietanę do mąki. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek oraz gałkę muszkatołową. Makaron w międzyczasie zagotować na al. dente w osolonej wodzie. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy delikatnie pokrojoną w paski szynkę parmeńską, dodajemy suszone pomidory również pokrojoną w paski, chwilę smażymy i dorzucamy pokrojone oliwki. Całość chwilę przytrzymać na ogniu i wlać następnie sos beszamelowy, wymieszać, doprawić pieprzem i solą do smaku. Makaron ułożyć na talerzach, polać sosem i udekorować przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.