Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Makaron z szynką i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie polecam miłośnikom zdrowej kuchni

Makaron z szynką i warzywami

Składniki:

Makaron z szynką i warzywami

 

  • 25 dag makaronu kokardki (mogą być też świderki, muszelki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 10 dag twarożku ziołowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka siekanego tymianku
  • 15 dag gotowanej szynki
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z szynką i warzywami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Marchew i cukinię trzemy na grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę w celu zeszklenia, dodajemy czosnek i pieczarki, smażymy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy bulion i serek - mieszamy do momentu aż serek się rozpuści, dodajemy starte warzywa i wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Chudą szynkę kroimy kroimy w paski i dodajemy do makaronu z warzywami. SMACZNEGO