Sposób przygotowania:
Makaron z szynką polany sosem serowym
Makaron świoderki ugotować w lekko posolonej wodzie, a następnie odcedzić. Szynkę pokroić w nieduże paseczki. Pokrojoną szynkę wymieszać z ugotowanym makaronem. Do makaronu i szynki dodać do smaku gałkę muszkatołową dla smaku. Żaroodporne naczynie wysmarować dokładnie masłem, a następnie poukładać w nim makaron wymieszany z szynką i gałką. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dokładnie wymieszać z jedną szklanką śmietany. Wymieszany ser z śmietaną posolić według własnego uznania. Sos bardzo dokładnie wymieszać, a następnie polać nim makaron i szynkę. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, a następnie posypać jeszcze z wierzchu serem i piec do czasu, aż ser roztopi się. Koperek umyć, posiekać, a na koniec posypać nim upieczoną zapiekankę,