ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gulasz z żołądków drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podroby drobiowe typu żołądki, serca, wątróbka są bardzo lubianym w naszym składnikiem i na obiad i na przystawki.

Gulasz z żołądków drobiowych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz z żołądków drobiowych

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków drobiowych
Żołądki świeże dobrze oczyścić z błonek, żyłek, pokroić na kawałki i opłukać pod zimną wodą, zalać w garnku wodą i zagotować, gotować z 2 minuty i wszystko wylać na durszlak, opłukać wodą.

Żołądki włożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać z 3/4 litra wody i gotować z 40 minut, żołądki są miękkie i ponownie wylać na durszlak, zostawić szklankę wywaru do sosu.

W garnku zeszklić na smalcu cebulę pokrojoną, wsypać żołądki, podsmażać z 5 minut, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać wywar i zagotować.

Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu, dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszać do zagotowania, podać z czym się lubi, podałam z kaszą gryczaną białą i surówką z kiszonej kapusty.
Gulasz z żołądków drobiowych
Zawsze żołądki, serca po pierwszym gotowaniu wylewam na durszlak i gotuję w nowej wodzie.
Gulasz z żołądków drobiowych
Można dodać koperek, pietruszkę, mleko zamiast śmietany.
Gulasz z żołądków drobiowych
Można je podawać z kaszami, ryżem, ziemniakami czy z bułką.

Tagi:

danie