jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makaronowa sałatka z brokułem i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Połączenie brokułu i tuńczyka jakie tutaj występuje jest pyszne. Makaron podnosi wartość energetyczną sałatki. Papryka i oliwki dopełniają całość.

Makaronowa sałatka z brokułem i tuńczykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaronowa sałatka z brokułem i tuńczykiem

Składniki

  • 250 gram dowolnego makaronu (u mnie pipe rigate z mąki durum),
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 0,5 cebuli,
  • 0,5- ¾ czerwonej papryki,
  • kilka czarnych oliwek (ok 8-10),
  • około 50 gram sera żółtego,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz ,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaronowa sałatka z brokułem i tuńczykiem

ETAP 1

Makaronowa sałatka z brokułem i tuńczykiem
Brokuł przepłukujemy i dzielimy na różyczki.

Brokuł przepłukujemy i dzielimy na różyczki.

ETAP 2

Makaronowa sałatka z brokułem i tuńczykiem

Tak przygotowany gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Gotowy wyjmujemy i studzimy.

ETAP 3

Makaronowa sałatka z brokułem i tuńczykiem
Paprykę kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki.

Paprykę kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki.

ETAP 4

Makaronowa sałatka z brokułem i tuńczykiem
Tuńczyka odsączamy z sosu.

Tuńczyka odsączamy z sosu.

ETAP 5

Makaronowa sałatka z brokułem i tuńczykiem
Do zrumienionej cebuli dodajemy makaron oraz żółty ser

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy makaron oraz żółty ser (starty na grubych oczkach). Całość podgrzewamy. Gdy ser się rozpuści dodajemy pozostałe składniki: oliwki, paprykę, tuńczyka i brokuł. Sałatkę delikatnie mieszamy i porcjujemy na talerze.
Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Dekorujemy świeżą bazylią.