pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Makaron z tuńczykiem i pomidorami cherry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

jedno z ulubionych dań domowników

Makaron z tuńczykiem i pomidorami cherry

Składniki:

Makaron z tuńczykiem i pomidorami cherry

 

  • 1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
  • 1 puszka tuńczyk w sosie własnym,
  • 200 g Makaron kolanka,
  • czosnek granulowany,
  • 6 sztuk pomidorki cherry,
  • 1 puszka pomidory krojone z puszki,
  • 1 cebula surowa,
  • bazylia otarta,
  • 1 ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem i pomidorami cherry
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Połowę oliwy i sosu własnego z tuńczyka wylewamy, drugą połowę wlewamy na patelnie, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy. Gdy cebula uzyska barwę złotą dodajemy pomidora z puszki. Dusimy całość 10 min. Dodajemy tuńczyka i bazylię podgrzewamy kolejne 5 min. Ugotowany makaron wykładamy na talerz i nakładamy tuńczyka. Na brzegach talerza układamy przekrojone na pół pomidorki cherry.