Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Makaron z warzywami i serem

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3142

Warzywa korzeniowe umyć bardzo starannie. Obrać je, opłukać, pokrajać w makaronik lub

Makaron z warzywami i serem

Składniki:

Makaron z warzywami i serem

 

  • 30-35 dag makaronu włoskiego (spaghetti lub kolan­ka)

 

  • 15-20 dag utartego ostrego sera (najlepiej cheddar)

 

  • 1 kg warzyw mieszanych (marchew, pietrusz­ka, seler, por)

 

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

 

  • 2 cebule

 

 

 

  • cukier

 

 

  • 2-3 łyżki posiekanej naci pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron z warzywami i serem
Warzywa korzeniowe umyć bardzo starannie. Obrać je, opłukać, pokrajać w makaronik lub utrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i por umyć, obrać, opłukać i pokrajać w piórka. Posolić je i udu­sić szybko z dodatkiem oleju, mieszając od czasu do czasu i w miarę potrzeby skrapiając wodą. Gdy 54 miękkie, dodać koncentrat i przyprawić do smaku solą, papryką i odrobiną cukru. Makaron ugotować wkładając go do dużej ilości wrzącej osolonej wody, uważając, by się nie rozgo­tował. Odcedzić, przelać wodą, dokładnie osączyć i wymieszać z utartym serem. Wyłożyć na półmisek, przykryć uduszonymi warzywami i posypać posie­kaną nacią pietruszki. Podawać z dodatkiem zielo­nej sałaty lub surówki z kapusty.

Tagi:

makaron sery ser