MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Makaron z warzywami wg MARIA66

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny makaron z pieczarkami i papryką w sosie pomidorowym,szybkie danie na gorące dni.

Makaron z warzywami wg MARIA66 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z warzywami wg MARIA66

 

  • 300g makaronu , świdry kolorowe
  • 200g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 400g soku pomidorowego
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 czosnek
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • listki bazylii

 

Sposób przygotowania:

Makaron z warzywami wg MARIA66
Makaron gotujemy al dente , odcedzamy na durszlaku. Pieczarki opłukujemy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę,paprykę opłukujemy ,wyrzucamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju , wsypujemy pieczarki, dodajemy sól, pieprz i smażymy , mieszając przez 5 minut . Następnie dosypujemy paprykę , mieszamy i smażymy razem przez 7 minut , mieszając. Do garnka wlewamy pozostałą łyżkę oleju, wsypujemy cebulę, smażymy przez 3 minuty a następnie wlewamy sos pomidorowy, dodajemy sól, pieprz, cukier , mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Na końcu do sosu dodajemy czosnek.Gotowy, gęsty sos wlewamy na patelnię do warzyw, wsypujemy makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Porcję ciepłego makaronu przekładamy na talerz i dekorujemy listami bazylii.
Makaron z warzywami wg MARIA66
Na patelni smażymy pieczarki , dodajemy paprykę i dalej smazymy.
Makaron z warzywami wg MARIA66
Wgarnku przygotowujemy sos z soku pomidorowego, cebuli, czosku i przypraw.
Makaron z warzywami wg MARIA66
Makaron gotujemy w duzej ilości wody , al dente.
Makaron z warzywami wg MARIA66
Do patelni z gotowymi warzywami wlewamy sos pomidorowy, makaron i wszystko mieszamy.

Tagi:

makaron