Sposób przygotowania:
Makaron z warzywnym ragùPrzygotowanie warzyw
Obraną marchewkę kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę.
Groszek i marchewkę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości.
Soczewicę gotujemy ok. 40-45 minut w proporcji: 1 porcja soczewicy na 2 porcje wody.
Soczewicę solimy pod koniec gotowania.
Przygotowanie ragù
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę.
Dodajemy paprykę, passatę pomidorową, listki bazylii oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.
Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
Warzywa podsmażamy ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Do warzyw dorzucamy ugotowany groszek, marchewkę oraz soczewicę, dokładnie mieszamy.
Przygotowanie makaronu z ragù
W międzyczasie gotujemy makaron.
Ugotowany makaron łączymy z przygotowanym ragù.