aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Makaron zapiekany z cebulą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatna a zarazem aromatyczna zapiekanka z makaronu. Idealna na szybkie obiady.

Makaron zapiekany z cebulą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron zapiekany z cebulą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z cebulą i pieczarkami
Makaron gotujemy al dente. Cebule obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Po 5 minutach dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 5 minut, w międzyczasie odlewając wodę którą puszczą pieczarki.Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Wykładamy połowę makaronu, na niego usmażone pieczarki z cebulą. Przykrywamy dwoma plastrami sera. Następnie wykładamy pozostały makaron i przykrywamy pozostałymi plastrami sera.Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C na 15 minut. Smacznego!!!
Makaron zapiekany z cebulą i pieczarkami
Na patelni smażymy cebule razem z pieczarkami.
Makaron zapiekany z cebulą i pieczarkami
Do wysmarowanego naczynia wykładamy połowę makaronu, na niego pieczarki z cebulą.
Makaron zapiekany z cebulą i pieczarkami
Przykrywamy dwoma plastrami żółtego sera.
Makaron zapiekany z cebulą i pieczarkami
Następnie wykładamy pozostały makaron i przykrywamy pozostałym serem. Zapiekamy 15 minut.