Sposób przygotowania:
Makaron zapiekany z piersią gęsi
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i obgotowujemy przez 2 minuty w lekko osolonym wodzie. Następnie od razu przelewamy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Małe pomidorki dokładnie myjemy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Piersi z gęsi pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy ją na niewielkiej ilości gęsiego tłuszczu.
Do śmietany dodajemy jajka i dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy wytworzony podczas smażenia gęsi sos oraz rosół. Ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Do dużej miski przekładamy ugotowany makaron, przesmażoną pierś z gęsi oraz brokuła. Ostrożnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Wlewamy dokładnie wymieszaną masę ze śmietany i jajek. Na górze układamy małe pomidorki, a między nimi kładziemy żółty ser.
Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w 180 st przez około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika proponuję chwilę odczekać i dopiero kroić. W przeciwnym razie całość będzie się rozpadała.
Do śmietany dodajemy jajka i dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy wytworzony podczas smażenia gęsi sos oraz rosół. Ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Do dużej miski przekładamy ugotowany makaron, przesmażoną pierś z gęsi oraz brokuła. Ostrożnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Wlewamy dokładnie wymieszaną masę ze śmietany i jajek. Na górze układamy małe pomidorki, a między nimi kładziemy żółty ser.
Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w 180 st przez około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika proponuję chwilę odczekać i dopiero kroić. W przeciwnym razie całość będzie się rozpadała.
Magdalena88
Marika-