Sposób przygotowania:
Makaron zapiekany z pomidorami i szałwią
Makaron gotuję al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzam i przekładam do garnka, w którym się gotował. Wlewam dwie łyżki oliwy i potrząsając garnkiem dokładnie mieszam makaron z oliwą. Mozzarellę kroję w plastry, a te w paseczki, połowę odkładam, a połowę mieszam z mascarpone i śmietaną. Dodaję posiekany i rozgnieciony z solą czosnek. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszam. Makaron łączę z sosem i przekładam do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Umyte, osuszone i przekrojone na pół pomidory układam na makaronie, lekko je wciskając między wstążki makaronu. Dodaję listki szałwii i resztę mozarelli. Całość oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem oraz skrapiam oliwą. Formę do zapiekania wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekam 25 minut. Podaję bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie kolacyjne z dowolną surówką. *listki szałwii można zastąpić gałązkami świeżego tymianku.