anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Makaron zapiekany z pomidorami i szałwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z kilku prostych składników wyszła niezwykle smaczna i bardzo aromatyczna zapiekanka.

Makaron zapiekany z pomidorami i szałwią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron zapiekany z pomidorami i szałwią

 

  • makaron tagliatelle - 200 g
  • pomidory koktajlowe - 250 g
  • mozzarella - 125 g
  • mascarpone - 100 g
  • gęsta śmietana - 3 łyżki
  • oliwa - 3 łyżki
  • listki świeżej szałwii - 10 szt.
  • sól - do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
  • czosnek - 2 ząbki

 

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z pomidorami i szałwią
Makaron gotuję al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzam i przekładam do garnka, w którym się gotował. Wlewam dwie łyżki oliwy i potrząsając garnkiem dokładnie mieszam makaron z oliwą. Mozzarellę kroję w plastry, a te w paseczki, połowę odkładam, a połowę mieszam z mascarpone i śmietaną. Dodaję posiekany i rozgnieciony z solą czosnek. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszam. Makaron łączę z sosem i przekładam do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Umyte, osuszone i przekrojone na pół pomidory układam na makaronie, lekko je wciskając między wstążki makaronu. Dodaję listki szałwii i resztę mozarelli. Całość oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem oraz skrapiam oliwą. Formę do zapiekania wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekam 25 minut. Podaję bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie kolacyjne z dowolną surówką. *listki szałwii można zastąpić gałązkami świeżego tymianku.
Makaron zapiekany z pomidorami i szałwią
Formę do zapiekania wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekam 25 minut.
Makaron zapiekany z pomidorami i szałwią
Makaron z pomidorkami i szałwią, która sprawia, że zapiekanka jest bardzo aromatyczna.