pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Makaron zapiekany z sosem bolognese

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tradycyjna zapiekanka włoska

Makaron zapiekany z sosem bolognese

Składniki:

Makaron zapiekany z sosem bolognese

 

  • 500 g mięso mielone wieprzowo-wołowe,
  • 400 g makaron rurki,
  • sos bolognese ze słoika,
  • 20 dag ser gouda lub podlaski,
  • przyprawa do mięsa mielonego,

 

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z sosem bolognese
Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i lekko smażymy. Dodajemy sos i całość dusimy ok 5 min. Makaron gotujemy ok 3 min i taki twardawy dodajemy do mięsa i sosu. Całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy tarty serem i zapiekamy w temp. 200 stopni przez 20-30 minut, aż ser zacznie się rumienić.