wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Makaron z zielonymi warzywami i kurczaki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kolejna propozycja dania z makaronem..... na zielono:)

Makaron z zielonymi warzywami i kurczaki

Składniki:

Makaron z zielonymi warzywami i kurczaki

 

  • 250 g makaronu - gniazda wstążki,
  • 1 duża papryka zielona,
  • 150 g fasolki szparagowej zielonej,
  • 1/3 brokuła,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 łyżeczka kucharka SMAK WIOSNY,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego,
  • pół łyżeczki chilli,
  • 1 ząbek czosnku,

 

Sposób przygotowania:

Makaron z zielonymi warzywami i kurczaki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki kroimy na 4 cm kawałki, podgotowujemy w wodzie ok 10 minut. Kurczaka kroimy na cienkie paseczki, paprykę również na cienkie paseczki, brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy wyciśnięty czosnek, chilli, smażymy 2 minutki , następnie wrzucamy kurczaka pojedynczo paseczki (aby się nie zwinęły), smażymy na mocnym ogniu ok 5-7 minut. wyjmujemy kurczaka na talerz, na tą samą patelnie wrzucamy zielone warzywa (dodajemy łyżkę oleju, podsmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, kiełki fasoli, dusimy do miękkości warzyw. Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy z warzywami, mieszamy i ...... SMACZNEGO!!!