Sposób przygotowania:
Lazania na zielono
Zaczynamy od przygotowania odchudzonego sosu beszamelowego: Mleko mieszamy z maką tak, aby nie było grudek i podgrzewamy do zagotowania, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rezygnujemy w przepisie z masła, ale w daniu tego nawet nie zauważymy. Mrożonki Hortexu rozmrażamy. Fasolkę obgotowujemy 3 minuty, podobnie robimy z groszkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy szpinak i chwilę razem smażymy. W naczyniu do zapiekania rozprowadzamy 2 łyżki sosu beszamelowego, układamy pierwszą warstwę makaronu, na którym rozprowadzamy cienką warstwą sos beszamelowy i wykładamy całość szpinaku. Przykrywamy makaronem, który pokrywamy cienką warstwą sosu i układamy na nim fasolkę szparagową. Następnie kładziemy koleją warstwę makaronu, cienką warstwę sosu i zielony groszek. Ostatnia warstwa to makaron, sos beszamelowy i trochę startego na wierzch sera żółtego. Lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 35-40 minut. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch nie spiekł się za bardzo.