marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Makaroniki.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Migdały sparzyć,obrać,wysuszyć i zemleć.Potem utrzeć z resztą składników.Masę przed szprycowaniem podgrzać lekko.Formować krążki i piec.

Makaroniki.

Składniki:

Makaroniki.

 

  • 30-40 dkg.cukru pudru,
  • 25 dkg.migdałów lub płatków owsianych,
  • 2-3 migdałów do przybrania,
  • tłuszcz do formy,
  • 4-5 białek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • wanilia,
  • 3 dkg.mąki,
  • kilka kropli esencji migdałowej.

Sposób przygotowania:

Makaroniki.
Migdały sparzyć,obrać,wysuszyć i zemleć przez maszynkę.Migdały,
cukier i białka ucierać razem niezbyt długo,wymieszać z mąką i wanilią.Przed szprycowaniem masę lekko podgrzać.Szprycować małe krążki na środku każdego dawać połówkę migdała.Spryskać wodą,wstawić do piekarnika średnio nagrzanego.Piec 15-20 min.na złoty kolor.Wyjąć,ostudzić.Jeśli zamiast migdałów daje się
płatki owsiane,to zrumienić je w piekarniku na jasno-złoty kolor i
na stolnicy zmiażdżyć wałkiem.

Tagi:

makaroniki