Sposób przygotowania:
Makaroniki rumowe
Czekoladę schłodzić przez 1 godz. w lodówce, zetrzeć na tarce. Wymieszać zmielone orzechy, cukier puder, imbir i cynamon, dodać startą czekoladę. Ubić pianę z białek, wymieszać z suchymi produktami i aromatem rumowym i zagnieść ciasto. Cukier kandyzowany wysypać na stolnicę, wyłożyć na niego masę i uformować wałek o grubości 3 – 4 cm . Zawinąć go w folię spożywczą, włożyć do lodówki i schłodzić przez 3 godz. Schłodzony wałek ciasta podzielić na 1 – 1,5 cm krążki. Ułożyć krążki w sporej odległości odsiewie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W środek każdego ciastka położyć połówkę orzecha włoskiego. Ciasteczka piec w temperaturze 200 stopni C przez 10 – 12 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić makaroniki na kratce kuchennej.