Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Makaroniki rumowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonały dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy, a także sposób do zużycia białek.

Makaroniki rumowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaroniki rumowe

 

 

Sposób przygotowania:

Makaroniki rumowe
Czekoladę schłodzić przez 1 godz. w lodówce, zetrzeć na tarce. Wymieszać zmielone orzechy, cukier puder, imbir i cynamon, dodać startą czekoladę. Ubić pianę z białek, wymieszać z suchymi produktami i aromatem rumowym i zagnieść ciasto. Cukier kandyzowany wysypać na stolnicę, wyłożyć na niego masę i uformować wałek o grubości 3 – 4 cm . Zawinąć go w folię spożywczą, włożyć do lodówki i schłodzić przez 3 godz. Schłodzony wałek ciasta podzielić na 1 – 1,5 cm krążki. Ułożyć krążki w sporej odległości odsiewie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W środek każdego ciastka położyć połówkę orzecha włoskiego. Ciasteczka piec w temperaturze 200 stopni C przez 10 – 12 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić makaroniki na kratce kuchennej.
Makaroniki rumowe
Wymieszać suche składniki, ubite białka i zAGNIEŚĆ CIASTO.
Makaroniki rumowe
Z ciasta uformować wałeczki otoczyć je cukrem kandyzowanym.
Makaroniki rumowe
Krążki układać na blasze i udekorować połówkami orzechów.
Makaroniki rumowe
Ciasteczka po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennrj.

Tagi:

czekolada