Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Makaroniki z kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaroniki z kremem, kolorowe ciasteczka wykonane z mąką migdałowej, cukru i białek, przełożone kremem i czekoladą

Makaroniki z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaroniki z kremem

 

  • 140 g białka
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki migdałowej
  • 240 g cukru pudru

 

  • barwniki w żelu

 

  • 250 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

Makaroniki z kremem
Na papierze do pieczenia odrysować od kieliszka kółka wielkości makaroników.

W misce połączyć ze sobą mąkę migdałową i cukier puder. Podzielić na dwie części. Białka ubić na sztywno z cukrem. Podzielić na dwie części.

Do jednej części białek dodać różowy barwnik, do drugiej granatowy. Wymieszać. Każdą część połączyć szpatułką z wydzieloną częścią mąki migdałowej z cukrem pudrem.

Masy przełożyć do rękawów cukierniczych i wyciskać je na wcześniej przygotowany papier do pieczenia. Odstawić na godzinę do wysuszenia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 16 minut.

Krem 1: Masło ubić na sztywno, partiami dodawać cukier puder. Miksować. Przełożyć makaroniki.

Krem 2: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Śmietankę podgrzać nie doprowadzając do zagotowania, przelać do czekolady, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia i przełożyć makaroniki.
Makaroniki z kremem
Ubite białka połączyć z mieszanką mąki migdałkowej i cukru
Makaroniki z kremem
Białka z mąką mieszać delikatnie szpatułką
Makaroniki z kremem
Na papier do pieczenia wysiskać kółka wielkości makaroników
Makaroniki z kremem
Ciastka piec w 160 stopniach 16 minut góra-dół