bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Makaronowa zapiekanka z karelosse

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ostatnio na obiad przygotowałam zapiekankę z makaronem, indykiem oraz karelosse, jest to nowe bardzo smaczne warzywo, które od niedawna jest uprawiane w Polsce.

Makaronowa zapiekanka z karelosse

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z karelosse

 

  • 300 gram makaronu
  • 300 gram piersi z indyka
  • 100 gram karelosse
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 200 gram sera żółtego
  • Przyprawa do indyka
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z karelosse
Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawa do indyka, obsmażamy na rozgrzanym oleju.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski. Karelosse kroimy na pół, wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka podajemy polaną ketchupem.