Sposób przygotowania:
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, bukietem warzyETAP 1:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
ETAP 2:
Fileta kroimy w małą kostkę, oprószamy solą, pieprzem, kurkumą, przyprawą curry i świeżym tymiankiem.
Odstawiamy na około 30minut. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości oleju.
ETAP 3:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
ETAP 4:
Warzywa gotować al dente na parze lub niewielkiej ilości wody.
ETAP 5:
Sos:
Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
ETAP 6:
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno warstwami: makaron, kurczak, warzywa, brokuł i polać sosem czosnkowym. Na końcu całość posypać startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.