dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1167]

Makaronowa zapiekanka z sosem bolonese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki obiad i miła odmiana od tradycyjnych ziemniaków.

Makaronowa zapiekanka z sosem bolonese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z sosem bolonese

 

  • 500 g makaronu (ja użyłam rurek i świderków)
  • 300 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • 2 - 3 łyż strtego żółtego sera
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z sosem bolonese
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy krótko chwile na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodajemy mięso i krótko smażymy. Do mięsa dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając. Następnie odparowujemy nadmiar wody. Do mięsa dodajemy 1 szkl wywaru (1 kosta rosołowa i koncentrat pomidorowy rozpuszczony w wodzie) oraz przyprawy, mieszamy i calość zagotowujemy. Odcedzony makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na makaron wlewamy mięsny sos. Wierzch posypujemy serem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Smacznego.
Makaronowa zapiekanka z sosem bolonese
Mięso przesmażamy krótko chwilę wraz z cebulą.
Makaronowa zapiekanka z sosem bolonese
Sos doprawiamy do smaku przyprawami i zagotowujemy.
Makaronowa zapiekanka z sosem bolonese
Na ugotowany makaron wylewamy sos i posypujemy serem.
Makaronowa zapiekanka z sosem bolonese
Smaczna zapieknka ale niestety bardzo kaloryczna.