Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Makaronowe muszle po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaronowe muszle efektownie prezentują się na talerzu. Ja podałam je z farszem bolognese i posypałam startym serem żółtym.

Makaronowe muszle po bolońsku

Składniki:

Makaronowe muszle po bolońsku

 

  • makaronowe muszle - ok. 60 sztuk
  • mięso mielone (u mnie z łopatki wieprzowej) - 500 g
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • olej
  • oregano
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • kawałek sera żółtego do starcia

Sposób przygotowania:

Makaronowe muszle po bolońsku

ETAP 1:

Makaronowe muszle po bolońsku
Paprykę czerwoną oraz cebulę kroimy w kostkę

Paprykę myjemy, kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Makaronowe muszle po bolońsku
Na rozgrzanym oleju smażymy paprykę i cebulę

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, a gdy ta będzie szklista dodajemy paprykę i smażymy, aż zmięknie.

ETAP 3:

Makaronowe muszle po bolońsku
Na patelnię wrzucamy mięso mielone i smażymy

Na patelnię, do cebuli i papryki, wrzucamy mięso mielone i smażymy. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodką i ostrą paprykę.

ETAP 4:

Makaronowe muszle po bolońsku
Dodajemy passatę pomidorową. Farsz doprawiamy do smaku.

Dodajemy passatę pomidorową. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje, a farsz będzie gęsty. Farsz doprawiamy do smaku.

W międzyczasie gotujemy makaron tak, aby był al dente oraz ścieramy ser żółty.

Makaron odcedzamy.

Makaronowe muszle wypełniamy farszem. Przed podaniem muszle posypujemy serem.


Tagi:

danie makaron