Sposób przygotowania:
Makaronowe muszle po bolońskuETAP 1:
Paprykę myjemy, kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, a gdy ta będzie szklista dodajemy paprykę i smażymy, aż zmięknie.
ETAP 3:
Na patelnię, do cebuli i papryki, wrzucamy mięso mielone i smażymy. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodką i ostrą paprykę.
ETAP 4:
Dodajemy passatę pomidorową. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje, a farsz będzie gęsty. Farsz doprawiamy do smaku.
W międzyczasie gotujemy makaron tak, aby był al dente oraz ścieramy ser żółty.
Makaron odcedzamy.
Makaronowe muszle wypełniamy farszem. Przed podaniem muszle posypujemy serem.