Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Makaronowe placuszki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne makaronowe placuszki z dodatkiem papryki i kukurydzy m w sam raz na szybki obiad lub przekąskę.

Makaronowe placuszki z warzywami

Składniki:

Makaronowe placuszki z warzywami

 

  • makaron "uszka" ( Lubella nr. 40 ) - ok. 250 g
  • kukurydza - 150 g
  • masło - 50 g
  • papryka czerwona - 1 szt
  • śmietana 30% - 150 ml
  • mąka - 3 łyżki
  • żółtko - 2 szt
  • olej do smażenia - 150 ml
  • sól , pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Makaronowe placuszki z warzywami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Musi byc ugotowany al dente. Odstawiamy do przestudzenia po wczesniejszym przelaniu zimną wodą Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle przez ok. 5 minut. Dodajemy kukurydzę i jeszcze przed chwilę razem podsmażamy. Śmietanę , mąkę , żółtka i szczyptę soli dokładnie razem mieszamy. Dodajemy warzywa i ugotowany makaron. Mieszamy razem i doprawiamy do smaku pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy średniej wielkości placuszki. Smażymy po kilka minut w każdej strony. Podajemy solo lub z porem delikatnie podsmażonym na masełku.

Tagi:

makaron uszka