katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Makaronowe rurki nadziane mięsem mielony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron nadziany mięsem mielonym w sosie pomidorowym lubi chyba każdy, a do tego pokrojone pieczarki i wszystko zapieczone z żółtym serem.

Makaronowe rurki nadziane mięsem mielony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowe rurki nadziane mięsem mielony

 

  • makaron rurki (ok.15),
  • mięso mielone (500g),
  • sos pomidrowy,
  • 1 cebula,
  • pieczarki (400g),
  • 150g startego żółtego sera,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaronowe rurki nadziane mięsem mielony
Mięso mielone przyprawić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać mięso i smażyć całość, tak długo aż mięso nie będzie surowe. Pieczarki umyć i pokroić. Mięso wymieszać z sosem pomidorowym. Odłożyć do przestudzenia. W tym czasie podsmażyć pieczarki na łyżce oleju. Nadziewać makaronowe rurki przygotowanym farszem i układać w naczyniu żaroodpornym. Wyłozyc pieczarki, zalaż resztą sosu z farszem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 25-30 min. Posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika na 10min (do momentu, aż ser się rozpuści).
Makaronowe rurki nadziane mięsem mielony
Makaron do nadziewania farszem z mięsa mielonego.
Makaronowe rurki nadziane mięsem mielony
Tak pokrojone pieczarki podsmażamy na patelni.
Makaronowe rurki nadziane mięsem mielony
Makaron ułozony w naczyniu żaroodopornym, przykryty pieczarkami i sosem.
Makaronowe rurki nadziane mięsem mielony
Po 30 minutach posypujemy startym żółtym serem.