gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Makaron z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane danie: makaron w sosie śmietanowym z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi podaję na obiad w sezonie grzybowym.

Makaron z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi

Składniki:

Makaron z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi

 

  • ok.400 gram grzybów leśnych
  • ok. 400 gram mięsa mielonego drobiowego
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • pikantna przyprawa do kurczaka
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 opakowanie makaronu świderki.

Sposób przygotowania:

Makaron z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi

ETAP 1:

Makaron z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi
Pokrojone grzyby lene dokładnie płuczemy i gotujemy.

Grzyby leśne oczyszczamy i kroimy na kawałki, płuczemy dokładnie. Następnie zalewamy wodą, dodajemy jedną obraną cebulę i sól do smaku. Gotujemy do momentu wrzenia, po czym grzyby odcedzamy, ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy.

ETAP 2:

Makaron z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi
Do cebuli dodajemy zmielone mięso drobiowe, smażymy.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, przekładamy na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Mięso drobiowe dodajemy do cebuli i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną pikantnej przyprawy do kurczaka. Smażymy mieszając.

ETAP 3:

Makaron z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi
Odcedzone grzyby leśne dodajemy do mięsa.

Do podsmażonego mięsa dodajemy ugotowane i odcedzone grzyby, mieszamy i przez chwilę smażymy razem.

ETAP 4:

Makaron z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi
Do grzybów i mięsa wlewamy śmietankę, gotujemy na wolnym ogniu.

Do mięsa i grzybów wlewamy śmietankę, mieszamy i doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

ETAP 5:

Makaron z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi
akaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy natką.