zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Babka makowa wg Zub3r'a

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka i prosta w przygotowaniu a zarazem bardzo dobra babka makowa. Idealny dodatek do gorzkiej kawy.

Babka makowa wg Zub3r'a Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka makowa wg Zub3r'a

 

  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szk cukru
  • 1 szk mąki
  • 1 szk maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 1/3 szk rodzynek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Babka makowa wg Zub3r'a
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy sztywno pianę. Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem na pulchną masę. Następnie dodajemy namoczone we wrzątku i dobrze odsączone rodzynki, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat pomarańczowy oraz mak. Dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubitą wcześniej pianę i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Babka makowa wg Zub3r'a
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę .
Babka makowa wg Zub3r'a
Do utartej amrgaryny dodajemy mąkę, mak i pozostałe składniki.
Babka makowa wg Zub3r'a
Na koniec do ciasta dodajemy ubitą pianę.
Babka makowa wg Zub3r'a
Wymieszanę ciasto przekłądmy do formy na babkę.

Tagi:

jajko jajka mak