anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Makowe ciasto z białek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo tanie ciasto, a jednocześnie bardzo smaczne, do którego przygotowania wykorzystałam zapas białek.

Makowe ciasto z białek

Składniki:

Makowe ciasto z białek

 

  • mąka 1,5 szk.
  • białka 1,5 szk.
  • mak suchy, niemielony 1 szk.
  • masło, roztopione ¾ szk.
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier puder 1 szk.
  • ekstrakt z wanilii 1,5 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Makowe ciasto z białek
W misce wymieszałam: mąkę z proszkiem do pieczenia i z makiem.
Białka ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier.
Cały czas miksując wlałam chłodne masło, dodałam ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodałam wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników.
Przelałam do keksówki o wymiarach 8x27 cm. Piekłam 50 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.

Tagi:

mak